Den norske bokbransjen er under sterkt press fra flere hold. På den ene siden har du digitaliseringen og e-bøkene som har ført til at giganten Amazon har festet grepet også her i landet og på den andre siden har du det faktum at de tre store forlagene eier både bokhandlere og distribusjonsnett. Dette gjør det vanskelig for små forlag som gir ut smalere litteratur fra mer ukjente forfattere og det hele ender med at alle bokhandlere tilbyr akkurat de samme bestselger bøkene samt et hav av relaterte saker og ting, som ikke er bøker.

Digitaliseringen

Den nye teknologien har også nådd bokbransjen. Lydbøker har vært på markedet i mange år, men nå har også e-bøkene kommet, og det for fullt. I Norge koster fremdeles en e-bok ganske mye da denne bokvarianten ikke er fritatt for moms, men hos Amazon kan du kjøpe e-bøker for mindre enn en femtilapp, og du kan velge mellom både bestselgere og bøker fra mer ukjente forfattere. Siden svært mange nordmenn har god kjennskap til engelsk, har Amazon blitt en bokhandel der du enkelt og billig kan kjøpe bøker og laste dem ned til leseenheten din på få minutter. I tillegg tilbyr de flere ulike ekstra funksjoner, og foretrekker du bøker i papirform finner du også et enormt utvalg av dette til lavere priser enn her hjemme.

Den norske bokbransjen har forsøkt, uten særlig hell, å etterkomme forbrukernes ønske om e-bøker. De har laget Bokskya, men denne har ikke hatt samme suksess som Amazon har hatt med sin løsning. Hovedsakelig skyldes dette en teknologi som gjør det vanskelig for forbrukeren å handle samt en mangel på de funksjoner forbrukeren har kommet til å forvente.

Leselystne nordmenn aksepterer at bøker på norsk er dyrere enn bøker på engelsk, så lenge denne prisforskjellen er moderat. De ønsker likevel at bøkene skal være lett tilgjengelig, uansett om de ønsker å kjøpe dem som e-bøker, papirbøker eller lydbøker. Klarer ikke bransjen å tilby dette vil forbrukeren vende seg bort fra de norske bøkene og handle hos slike tilbydere som Amazon.

Manglende mangfold

Det har blitt slik i bokbransjen som mange andre steder, det er salget og resultatet på bunnlinjen som teller. De tre store forlagene eier både butikkjeder og distribusjonsløsninger, og de bruker avtaler som favoriserer dem selv for å få solgt mest mulig av sine egne bøker. Dette gjør det vanskelig for de små forlagene å hevde seg og få solgt sine bøker. Enten kommer du inn, men risikerer å sitte med en kjemperegning selv eller du kommer ikke inn og ingen får høre om bøkene du har å tilby. For de små er dette en tapssituasjon uansett, og for forbrukerne betyr det at mangfoldet i bokhyllen blir borte. De får kun tilbud om å kjøpe bøkene de store forlagene ønsker at de skal kjøpe og ikke noe annet.

Spørsmålet er om forbrukeren er klar over hva han går glipp av eller om han gladelig lar seg lede av bestselgerlistene og leser det som ligger fremfor ham? Ønsker forbrukeren et større utvalg av bøker? Er han interessert i bøker fra forfattere som ingen har hørt om? Slik situasjonen er nå har de store forlagene tatt dette valget for ham.

Fremtiden for den norske bokbransjen og for den norske leseren ser ikke lys ut.