I likhet med mange andre bransjer er også bokbransjen i ferd med å bli digitalisert. Nå er det ikke bare lydbøker som gjelder, vi kjøper også våre bøker som e-bøker, slik at vi kan lese dem på mobil, nettbrett eller en Kindle. Når det kommer til digitale bøker er Amazon en stor leverandør til verden, og dermed også Norge. Mange nordmenn leser bøker på engelsk og, siden man kan utgi bøker selv på Kindle, finnes det også norske bøker å få kjøp her. I tillegg ønsker norske forfattere å ha en digital distribusjon av bøkene de har skrevet. De ønsker å få bøkene sine tilgjengelige på tjenester som Amazon. Hva betyr det for den norske bokbransjen?

Fagbokforfattere

Undersøkelser viser at rundt halvparten av de norske forfatterne av fagbøker gjerne vil se at bøkene deres blir distribuert digitalt. Amazon er et enormt nettverk med mange kunder, men kanskje det ikke er den helt rette plattformen for fagbøker på norsk? I dagens moderne samfunn er det viktig med digital spredning av norske bøker og tekster. Bøker på norsk må være lette å få tak i, men hva skjer med den norske bokbransjen om alle norske bøker blir tilgjengelige på Amazon og lignende alternativer?

Leseglade nordmenn strømmer til Amazon

Mange nordmenn er glade i å lese og mange kjøper lesestoffet sitt på Amazon. Dette er nok både på grunn av det store utvalget og det faktum at bøkene på Amazon, spesielt de som selges over Kindle, er mye billigere enn bøker man kjøper via kanaler i Norge. Bøker er uten moms her i landet, men det gjelder kun de bøkene som kjøpes i papirform i bokhandelen. E-bøker koster fremdeles mye, blant annet takket være momsen.

Amazon leverer bøker til hele verden og siden de er så store som de er, tilbyr de lave priser på utvalget sitt. Priser det er vanskelig å følge opp her hjemme. Bøker på norsk har ikke det samme markedet som bøker på engelsk. Derfor vil de nok alltid være dyrere enn andre romaner og fagbøker, samtidig bør myndighetene her hjemme bidra med sitt til å senke prisnivået. Det er viktig å opprettholde interessen for norske bøker og ikke ha så høye priser at nordmenn velger dette bort. I tillegg er det også viktig at disse bøkene finnes tilgjengelige på de plattformene der leselystne handler sine bøker.

Amazon utfordrer bransjen

Det er liten tvil om at giganter som Amazon utfordrer den norske bokbransjen. Billige, digitale bøker er det massene vil ha og bransjen her hjemme må finne måter å møte denne etterspørselen på. Fordelen med Amazon er økt leselyst og med økt leselyst kommer også behovet for flere typer bøker. Foreldre overfører leselysten til barna, og her kommer både lydbøker, e-bøker og vanlige bøker inn i bildet. Barn liker å ta og føle på, og denne opplevelsen tar de med seg videre. Derfor bør det være plass og rom til begge deler, både e-boka og papirboka. Men, dersom den norske bokbransjen ikke skal bukke under for Amazon og sørge for at norske bøker fremdeles er interessante for den norske leseren, så må det komme gode alternativer på markedet som gjør at vi kan kjøpe våre digitale og norske bøker til en rimelig pris.