Bokskya er det norske svaret på Amazon. Det er flere bokhandlere og forlag som står bak, og forsøket har ikke fungert spesielt godt. Bokskya er en app som du laster ned til iPad, iPhone eller andre digitale lesebrett, men ikke Kindle. Appen gjør at du kan laste ned bøkene du kjøper. Deretter ligger den på en såkalt virtuell hylle der du kan hente den ned når du skal lese.

Buk av Bokskya

For å kunne ta i bruk Bokskya og kjøpe bøker må du ha en digital leseplattform som kan lese HTML5. I tillegg må du ha en konto i en bokhandel som igjen har en avtale med det som heter den norske bokdatabasen, som Ark, Norli, digitalbok.no, Bokkilden, Bokklubben, Libris, Studia, Akademika eller Haugen Bok, og så må du ikke glemme at du må ha konto hos Bokskya også. Det neste du må ha er appen til Bokskya, samt en datamaskin, et kredittkort eller debetkort og en kodebrikke fra banken din. Du må også ta i betraktning at det ikke er like lett å handle via Java systemet som det er å handle via andre systemer. Mange av bøkene som er tilgjengelige i systemet er gamle, så ikke bli skuffet dersom du ikke finner det du leter etter.

Mange av de som har testet Bokskya klager over dårlig skrevet «bruksanvisning» og teknologi som ikke fungerer spesielt bra. Har du behov for hjelp underveis er det bokhandelen der du har funnet bøkene du vil kjøpe gjennom Bokskya du skal henvende deg til. Det går heller ikke an å klikke på noe slik at man kan søke opp hva forfatteren har å tilby av andre e-bøker, det finnes ingen ordbok om det dukker opp ord du ikke forstår. Det går heller ikke an å legge inn notater eller lage bokmerker, og dette er synd da brukere av blant annet Kindle og Amazon er vant til å ha slike funksjoner tilgjengelig. Dermed blir ikke Bokskya like populær og ettertraktet som de andre alternativene som finnes.

Kindle

På en kindle kan du ha appen tilgjengelig flere steder, du kan surfe på nett og du kan lese prøvekapitler av bøker du kunne tenke deg å lese men er litt usikker på. Du kan søke på forfattere, forlag, sjanger eller temaer, lagre notater og bokmerker og lese flere bøker på en gang. I tillegg er det også en ordbok tilgjengelig. Enten du bruker Kindle-enheten eller en app på telefon eller datamaskin, er de synkroniserte og vet hvilke bøker du leser og hvilken side du er på.

Det er dette folk vil ha, en digital leseenhet som er enkel å håndtere og har mange tilleggsfunksjoner som gjør lesegleden større. Bøker på norsk kan godt være dyrere enn de engelske, men de må være tilgjengelige. Er de ikke det finner de norske kjøperne seg andre bøker og andre forfattere. Man kan jo selvfølgelig lure på om den norske forlagsbransjen lager en såpass dårlig løsning i håp om å holde kundene i butikken, men det er dessverre ikke mulig. Teknologien har også nådd nordmenns lesevaner, og forlagsbransjen må følge med eller minste kundene sine.