Hans fulle navn er Ingvar Even Ambjørnsen-Haefs. Han ble født i 1956 og kommer fra Larvik. Ambjørnsen droppet raskt ut av gymnaset, og tok i stedet for en utdannelse i typografi. Forfatterdebuten kom i 1981 med boken «23-salen». De aller mest kjente bøkene hans er serien om Pelle og Proffen. Dette er en bokserie for ungdom, som ble så populær at den også ble festet til lerretet. En annen populær bokserie som Ambjørnsen står bak er bøkene om Elling. Disse har også blitt filmatisert, og til og med nominert til Oscar.

Spaltist i VG og flere priser

Som eneste norske forfatter har han mottatt Språklig samlings litteraturpris og Riksmålsforbundets litteraturpris. I mange år var han også en av de faste spaltistene i VG. Ambjørnsen er også kjent for sin liberale holdning til bruken av det narkotiske middelet, hasj. Da han fylte 50 år i 2006 fikk han også æren av å være Festspilldikter ved de årlige Festspillene i Bergen.

Privatliv

I 1984 flyttet han til den tyske byen Hamburg der han bor sammen med sin kone, Gabriele Haefs, som er oversetter. Hun har oversatt både hans bøker og bøkene til andre norske forfattere til tysk, til glede for tyske lesere.

Bibliografi

Frittstående romaner:

  • Pepsikyss (1976)
  • 23-salen (1981)
  • Sarons ham (1982)
  • Den siste revejakta (1983)
  • Galgenfrist (1984)
  • Stalins øyne (1985)
  • Hvite niggere (1986)
  • Heksenes kors (1987)
  • San Sebastian Blues (1989)
  • Den mekaniske kvinnen (1990)
  • Det gyldne vakuum (1992)
  • Dukken i taket (2001)
  • Innocentia Park (2004)
  • En lang natt på jorden (2007)
  • Opp Oridongo (2009)
  • Natten drømmer om dagen (2012)
  • Ut av ilden (2014)

Noveller og fortellinger:

  • Jesus står i porten (fortellinger, 1988)
  • Sorte mor (noveller, 1994)
  • Natt til mørk morgen (noveller, 1997)
  • Dronningen sover (fortelling, 2000)
  • Delvis til stede (noveller, 2003)
  • Djevelens fødselsdag (noveller i samling, 2006)

Romaner i serien om Elling:

  • Utsikt til paradiset (1993)
  • Fugledansen (1995)
  • Brødre i blodet (1996)
  • Elsk meg i morgen (1999)

Pelle og Proffen-serien:

  • Kjempene faller (roman, 1987)
  • Døden på Oslo S (roman, 1988)
  • Giftige løgner (roman, 1989)
  • Sannhet til salgs (roman, 1990)
  • De blå ulvene (roman, 1991)
  • Flammer i snø (roman, 1992)
  • Etter orkanen (roman, 1993)
  • Hevnen fra himmelen (roman, 1994)
  • Storbyens stemme (roman, 1994)
  • Mordet på Aker Brygge (Pelle og Proffen som album, 1995)

Samson og Roberto-serien:

  • Arven etter Rin-Tin-Tei (roman, 1998)
  • Krakilske kamerater (roman, 1999)
  • Pater Pietros hemmelighet (roman, 2000)
  • Fillip Mobergs eventyr [rediger | rediger kilde]
  • Drapene i Barkvik (roman, 2005)
  • De levende og de døde (nettroman, podcast-roman, 2006)

Hørespill:

  • Bergtatt (2009, regi: Erik Poppe)

Dokumentar:

  • Bellona – gudinna som ble vaktbikkje (1988)

Artikkelsamlinger:

  • Husk hjelm! (1998)
  • Tre døgn etter dommedag (2000)
  • Høyt oppe, langt nede (2003)
  • Svart på hvitt: ytringer 1995 til 2012 (2013)

Filmatiseringer:

  • Døden på Oslo S
  • Giftige løgner
  • De blå ulvene
  • Elling
  • Mors Elling
  • Elsk meg i morgen
  • Øyenstikker (basert på tittelnovellen i Natt til mørk morgen)
  • Den siste revejakta
  • Hevn (basert på romanen Dukken i taket)

Diskografi:

  • Ambjørnsen & Bo (2001), med Anne Braathen, Rolf Pifnitzka og Stephan Kersting

Deltar på:

  • Jahn Teigen: Rondo (1993)
  • Jahn Teigen: Jahn Teigens beste (Litt av historien) (1994)
  • Jahn Teigen: Hele historien 1967–1994 (1995)
  • Subgud: Hverdagslige detonasjoner (1996)
  • Diverse: Presse CD: Elling (2001)
  • Jahn Teigen: Fra null til gull (2004)
  • Jahn Teigen: Gull (2005)
  • Jahn Teigen: 40 største hits (2009)

Priser som Ambjørnsen har mottatt:

  • 1987 – Språklig samlings litteraturpris
  • 1988 – Cappelenprisen
  • 1988 – Hamburg bys stipend
  • 1988 – Lübeck bys stipend
  • 1990 – Rivertonprisen, for Den mekaniske kvinnen
  • 1991 – 80-tallets beste barne- og ungdomsbok, for Døden på Oslo S. Prisen ble utdelt av utdelt av Den Norske Bokhandlerforening
  • 1991 – Ungdommens bokpris i Hå kommune
  • 1995 – Brageprisen, for Fugledansen
  • 1996 – Bokhandlerprisen, for Brødre i blodet
  • 1999 – Vestfolds Litteraturpris, for Elsk meg i morgen
  • 1999 – Riksmålsforbundets litteraturpris, for Elsk meg i morgen
  • 2000 – Oslo bys kulturpris
  • 2001 – Jonasprisen, for Elling-bøkene. Prisen er en ærespris fra Institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo
  • 2001 – Tabuprisen. Prisen ble utdelt av Rådet for psykisk helse
  • 2001 – Grenseløs kommunikasjon
  • 2004 – Anders Jahres kulturpris
  • 2005 – Booth-prisen. Prisen er Frelsesarmeens anerkjennelse for handlinger i William Booths ånd
  • 2009 – Det Norske Akademis Pris